maanantai 28. toukokuuta 2012

Malesia lyhyesti

Kirjoitan tähän blogiin useampia postauksia liittyen Malesiaan ja sen kulttuuriin, koska olen asunut ja opiskellut siellä puoli vuotta

Malesia sijaitsee Kaakkois-Aasiassa Malakan niemimaan eteläosassa. Malesian ítäiset osat sijaitsevat idässä Borneon saarella. Malesian asukasluku on noin 28 miljoonaa ja maan pääkaupunkin on Kuala Lumpur. Maa on perustuslaillinen monarkia, jota hallitsee kuningas. Kuningas valitaan viiden vuoden välein ja hänen valtaoikeutensa ovat lähinnä seremonialliset. Todellista valtaa käyttää pääministeri. Hallitusta ei maassa saa arvostella ja tiedotusvälineitäkin säädellään edelleen.

1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Iso-Britannia perusti nykyisen Malesian alueelle siirtokuntia, jotka Japani valloitti vuonna 1942 ja hallitsi niitä vuodeen 1945 saakka. Malaijin federaatio (nykyisen Malesian länsiosa) itsenäistyi vuonna 1957. Malesia perustettiin vuonna 1963, kun itäisen Malesian Sabah ja Sarawak liittyivät federaatioon samoin kuin Iso-Britannian siirtomaana ollut Singapore. 

Malesian kansalaiset ovat pääosin kolmea eri etnistä alkuperää. Suurin ryhmä ovat malajit, joita on noin 50 prosenttia. Kiinalaiset (24 prosenttia) ja intialaiset (7 prosenttia) muodostavat kaksi seuraavaksi suurinta ryhmittymää. Kiinalaiset ovat perinteisesti kuitenkin olleet parhaiten ansaitsevia ja omistaneet suuren osan yrityksistä. Vuonna 1969 tilanne kärjistyi malajien ja kiinalaisten ryhmien välillä verisiksi rotumellakoiksi. Ne johtivat hallituksen lanseeraamaan 20-vuotiseen New Economic Policyyn (NEP), jonka tarkoitus oli suosia alkuperäisväestöä eli malajeja mm. tarjoamalla koutusta ja muita etuja. 

Malesian tärkeimmät luonnonvarat ovat öljy, tina, puu, kupari, maakaasu ja rautamalmi. Malesia tuottaa myös paljon palmuöljyä, ja maassa liikkuessa on näitä palmuviljelmiä näkee joka puolella. Elektroniikka on yksi tärkeä vientituote Malesialle. Malesian valtiolla on oma öljy-yhtiö Petronas. Myös malesialainen Proton-automerkki on ylpeyden aihe malesialaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti