keskiviikko 29. elokuuta 2012

Korruptio Malesiassa

Malesia sijoittui vertailussa maailman 60. vähiten korruptoituneimmaksi maaksi vuonna 2011 Transparency Internationalin mukaan. Kärjessä olivat Uusi-Seelanti, Tanska, Suomi, Ruotsi, Norja ja Singapore. Moniin muihin Kaakkois-Aasian maihin verrattuna Malesia sijoittuu kohtalaisen hyvin. Sijoitus Corruption Perception Indexissä (CPI) on kuitenkin pudonnut vuoden 1995 23. sijasta.

Malesia yrittää vähentää korruptiota. Maan hallitus on ottanut korruption kitkemisen yhdeksi kuudesta National Key Result Areasta. Taistelua johtaa Minister In the Prime Minister’s Department. Korruption hinta maalle arvioidaan olevan noin 10 miljardia ringitiä (2,5 miljardia euroa) eli noin 1-2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vähentääkseen korruptiota Malesia tarvitsee vahvempaa valtionhallintoa.

Korruptiota vastaan taisteleva elin Malesiassa on The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC). Se ylläpitää julkista ”name and shame” (nimi ja häpeä) tietokantaa lahjontaan korrputioon syyllistyneistä henkilöistä. Malesia tarjoaa myös suojaa korruption ilmiantajille. Maassa on perustettu lisää tuomioistuimia oikeustapausten käsittelyn varmistamiseksi.

Monista hyvistä aikeista huolimatta Malesia on silti kuulemani mukaan korruptoitunut maa, vaikka itse en varsinaisesti korruptioon törmännyt. Sinut pysäyttäneen liikennepoliisin voit lahjoa muutamalla kymmenellä eurolla. He vihjailevat lahjuksen antamisesta pysäyttäessään ja uhkaavat muutoin isolla sakolla, joten maksamalla lahjuksen pääsee valitettavasti helpommalla. Myös valtion virkamiehet ottavat helposti lahjuksia ja valtion projekteissa lahjonta on yleistä. Myös nepotismia esiintyy eli suositaan omia sukulaisia. Hyvä veli -järjestelmä on myöskin eräänlaista korruptiota, jossa omat tutut ovat suosinnan kohteena. 

Kuten olen aikaisemminkin maininnut blogissa, Malesiassa erään opettajan mukaan lahjonta on ”sosiaalinen normi”. Kyseinen opettaja esimerkiksi kertoi poliisin johdossa työskentelevistä ystävistää, jotka nauttivat kalliita alkoholijuomia ravintoloissa ja polttelevat päivittäin arvokkaita sikareita, joihin heidän palkallaan ei todellakaan ole varaa. Se ei kuitenkaan selvinnyt, kuka nämä ylellisyydet maksaa ja miksi.
Rahanpesua Malesiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti