maanantai 20. elokuuta 2012

Rikollisuus Malesiassa

Kirjoitan tähän blogiin useampia postauksia liittyen Malesiaan ja sen kulttuuriin. Lähteenä ovat omat kokemukseni, luennoilla opitut asiat sekä internet.

Malesia on näyttäytynyt minulle kohtalaisen turvallisena maana asua ja liikkua, vaikka olenkin länsimaalainen. Olen liikkunut monissa paikoissa, joissa ei juuri länsimaalaisia ole. Toki minulla on usein ollut paikallisia kavereita mukanani helpottamassa asioita. Normaalia varovaisuutta tulee tietenkin noudattaa. Yksin ei kannata liikkua pimeällä ja naisten kannattaa jonkin verran vältellä yksin liikkumista myös päivällä, koska silloinkin on vaarana joutua ahdistelijoiden kohteeksi.

Malesiassa oleskelevia varoitellaan moottoripyörällä liikkuvista varkaista, jotka saattavat varastaa laukkusi ajaessaan ohi. Siksi suositellaan käytettäväksi mahdollisimman pieniä laukkuja ja niistäkin on pidettävä hyvä huoli. Yleensä rikokset eivät ole väkivaltaisia, mutta laukun nappaamisen yhteydessä voi käydä huonostikin. Myös luottokorttihuijauksia pitää varoa. Minun Malesiassa olemiseni aikana luottokunta laski luottorajoja Malesiassa, koska täällä oli tapahtunut niin monia huijauksia. Erityisesti on syytä varoa Kuala Lumpurissa mm. kultakoruja ostettaessa. 

Millaista rikollisuutta Malesiassa esiintyy?

Malesiassa tapahtuu esimerkiksi ihmissalakuljetusta, huumeiden salakuljetusta, rahanpesua, petoksia, korruptiota sekä väkivaltarikoksia.

Malesiassa huumeiden kuljettamisesta ja jo pienestäkin määrästä (5 grammaa kokaiinia) voi seurata kuolemanrangaistus (capital punishment). Heroiini on yleisin kuljetettava huume. Muita syitä kuolemanrangaistukseen ovat murha, aseistettu ryöstö, maanpetos sekä kidnappaus. Kuolemantuomio toteutetaan Malesiassa hirttämällä (vrt. Thaimaassa ampumalla). Raskaana olevaa naista ei kuitenkaan voida tuomita kuolemanrangaistukseen.

Malesia on ihmissalakuljetuksessa sekä kohdemaa että kauttakulkumaa. Naisia ja lapsia kuljetetaan muista Kaakkois-Aasian maista, kuten Myanmarista, Kambodzasta ja Indonesiasta Malesiaan. Malesia toimii kauttakulkumaana myös kiinalaisten ihmiskaupassa. Malesiasta naiset salakuljetetaan Kiinaan. Laittomat maahanmuuttajat sijouttuvat työskentelemään palvelijoina, rakennustyömailla ja maataloustöissä heikoin työehdoin.

Prostituutio on Malesiassa laitonta. Vuosien 2005 ja 2009 välillä lähes 37.000 prostituoitua pidätettiin. Nainen voidaan pidättää prostituutiosta jo pelkästään sen takia, että hän kantaa mukanaan kondomia. Myös miesten välinen seksi on lailla kielletty. Kyseisestä aktiviteetista voi saada 20 vuotta vankeutta ja 24 ruoskaniskua. Ruoskaniskuihin voidaan tuomita myös esimerkiksi henkilö, joka on oleskellut maassa laittomasti. Lapsia ja naisia ei kuitenkaan tuomita ruoskaniskuihin, eikä myöskään yli 50-vuotiaita miehiä, elleivät he ole syyllistyneet seksuaalirikokseen.

Korruptio on ongelma Malesiassa, vaikka se ei olekaan läheskään niin korruptoitunut maa kuin monet muut Kaakkois-Aasian maat. Vain Singapore on alueella vähemmän korruptoitunut Transparency Internationalin mukaan. Korruptio on kuitenkin pesiytynyt syvälle valtarakenteisiin. Esimerkiksi virkamiehet ja poliisit odottavat lahjuksia. Lainatakseni Malaysian Studies –kurssin opettajaa, korruptio on Malesiassa ”sosiaalinen normi”. Korruption vastainen elin Malesiassa on Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC).

Miten Malesia taistelee rikollisuutta vastaan?

Malesia on islamin uskoinen maa, joten siellä on voimassa sharia-laki. Malesia yrittää torjua rikollisuutta Government Transformation Programmen (GTP) avulla. Rikollisuuden vähentäminen on yksi ”National Key Results Area” (NKRA). Minister of Home Affairs on vastuussa tästä osa-alueesta.

Tavoitteena Malesialla on vähentää yleisesti rikosten määrää, kuten kaduilla tapahtuvia rikoksia. Yleistä turvallisuutta yritetään parantaa. Lyhyellä aikavälillä pyritään viiden prosentin vuosittaiseen rikosten määrän laskuun. Myös korruptiota vastaan taistelu on yksi National Key Result Area.

Viime vuosina Malesiassa on ollut noin 750 rikosta 100.000 asukasta kohden. Kasvua on tapahtunut vuosittain noin kolme prosenttia, joten Malesian on syytä olla huolissaan rikollisuudesta. Hallitus on tilanteen havainnut ja ottanut rikollisuutta sekä korrputiota vastaan taistelu on isossa roolissa NKRA:ssa.

Malesiassa poliisin rooli on kuulemani ja kokemani mukaan pieni. Poliisi ei esimerkiksi välitä humalaisista kuskeista. Pysäytetty autoilija selviää yleensä tilanteesta antamalla poliisille noin kymmenen euron suuruisen lahjuksen. Korruptiota kitkemällä ja poliisin sekä valtiovallan toimintaa tehostamalla Malesiasta voisi tulla huomattavasti nykyistä turvallisempi maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti