maanantai 3. syyskuuta 2012

ASEAN

Indonesia, Malesia, Singapore, Filippiinit ja Thaimaa perustivat ASEAN:n (Association of Southeast Asian Nations) vuonna 1967 Bangkokissa. Myöhemmin ASEAN:in liittyi Brunei Darussalam vuonna 1984, Vietnam 1995, Laos sekä Myanmar (entinen Burma) 1997 ja Kambodza 1999.

ASEAN on taloudellinen ja geopoliittinen organisaatio, joka lisää yhteistyötä jäsenmaidensa välille. Tavoitteina on esimerkiksi lisätä taloudellista kasvua, vähentää esteitä jäsenmaiden välisessä kaupassa, parantaa liikenne- ja viestintäyhteyksiä sekä parantaa asukkaiden elintasoa.

ASEAN:n alueella asuu noin 600 miljoonaa ihmistä eli lähes 9 prosenttia koko maailman väkimäärästä. Alue on kärsinyt Aasian talouskriisistä vuosina 1997-1999 sekä viimeisimmästä globaalista finanssikriisistä vuonna 2008, joka iski alueen vientiyrityksiin kovaa.

ASEAN:n alueelle ennustetaan kovaa kasvua tuleisuudessa. Syitä tähän ovat mm. hyvä sijainti lähellä isoja ja tärkeitä markkinoita, kuten Kiinaa.

Tulevaisuudessa haastaita ASEAN:lle aiheuttaa työttömyys, työn tuottavuus ja osaavan työvoiman saatavuus. Alueella on ILO:n (International Labour Organization) mukaan 158 miljoonaa köyhää työssäkävijää, eli noin 57 prosenttia alueen työnvoimasta. Köyhyysrajaksi on laskettu alle kahden USD:n päiväansio, joka monin paikoin Kaakkois-Aasiassa on jo erittäin alhainen tulotaso, ja jolla on lähes mahdoton tulla toimeen.

Monissa Kaakkois-Aasian maissa on tarjolla edullista ja nuorta työvoimaa. Esimerkiksi Indonesiassa noin puolet väestöstä on alle 30-vuotiaita.

ASEAN:n jäsenvaltiot ovat perustamassa yhtenäisen markkina-alueen vuonna 2015. Tavoitteena on, että EU:n tavoin tuotteiden, pääoman ja työvoiman liikkuvuus vapautuu alueen sisällä. Yhtenäistä valuuttaa ASEAN ei ole ainakaan vielä ottamassa käyttöön, mutta keskustelua asiasta on käyty. Alueen kannattaa kuitenkin seurata euro-alueen kehitystä ja ottaa opiksi Euroopan kriisistä.

Lopuksi vielä vertailun vuoksi ASEAN:n ja EU:n yhteinäispiirteitä ja eroavaisuuksia.

ASEAN:n ja EU:n yhtenäispiirteitä:

- Suurin piirtein saman kokoisia sekä alueeltaan että väkimäärältään
- Tavoitteena pääoman, tuotteiden ja työvoiman vapaa liikkuvuus alueiden sisällä
- Ei vakavia sotilaallisia konflikteja
- Tuottavuusongelmat, ongelmat kilpailukyvyssä ja työttömyys
- Alhainen inflaatio
- Kiina ja Yhdysvallat tärkeitä kaupankäyntikumppaneita

ASEAN:n ja EU:n eroavaisuudet:

- Yhteisvaluutta-alue vs. kansalliset valuutat
- Euroopassa ikääntyvä väestö, Kaakkois-Aasiassa nuori väestö
- EU:ssa hidas talouskasvu, ASEAN:ssa nopea
- Valtioiden velkaantumisaste on matala ASEAN:ssa, korkea EU:ssa
- Bruttokansantuote EU:ssa kuusi kertaa suurempi kuin ASEAN-5 -valtioiden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti