maanantai 17. syyskuuta 2012

Keskustelua yhteisöverotuksesta

Yhteisöverokanta on ollut viime aikoina keskustelunaiheena naapurimaamme Ruotsin päättäessä laskea omansa ensi vuoden alusta 22 prosenttiin. Nyt yhteisöverokanta on länsinaapurissa ollut 26,3 prosenttia. Suomessa se taasen on 24,5 prosenttia, kun sitä vuoden vaihteessa alennettiin 1,5 prosenttiyksiköllä. 

Valtiovarainministerimme Jutta Urpilaisen mielestä Ruotsin toimet eivät edellytä Suomelta toimenpiteitä:

"En näe, että Suomen kannattaa lähteä mukaan mihinkään aggressiiviseen verokilpailuun. En usko, että tällaisessa verokilpailussa on oikeastaan ollenkaan voittajia, mutta on hyvin paljon hävittävää, koska verotulot sen myötä katoavat."
Suomen yhteisöverokanta on nykyisellään keskikastia ja korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin. Aritmeetrinen keskiarvo on nykyään EU:ssa 22,82 prosenttia ja se on ollut laskussa.

Tämän päivän Kauppalehden pääkirjoituksen mukaan Ruotsin toimet eivät tee siitä erityisen houkuttelevaa sijoituspaikkaa tuotannolle, mutta se saattaa jarruttaa ulosliputusuhkaa. Ruotsi siis huolehtii aktiivisesti kilpailukyvystään.

Kauppalehden mukaan yksi kymmenestä pienestä ja keskisuuresta yrityksestä suunnittelee toimintojen siirtämistä Suomesta ulkomaille, esimerkiksi Viroon, jossa on jo 4 000 täysin suomalaisomisteista yritystä. Viron valtteja ovat yritysmyönteinen ilmapiiri, kevyempi verotus ja matalampi kustannustaso.

Nyt Valtiovarainministeriö uhkaa, että Suomen talouskasvu hidastuu pysyvästi. Työn tuottavuutta pitäisi siis parantaa. Yritysverotusta alentamalla voitaisiin luoda enemmän kannustimia investointeihin, koska yrityksillä jäisi enemmän rahaa tähän. 

Kilpailukyvyn heikkeneminen entisestään on Suomelle vakava uhka. Jos verotuksesta ei olla valmiita tinkimään, yritykset siirtävät toimintojaan muualle. Tämä taas aiheuttaa lisää työttömyyttä Suomeen ja valtiolle lisää kuluja työttömyyskorvausten muodossa. Suomen kannattaisi panostaa siihen, että työpaikat säilyvät Suomessa. Muuten seuraamme Kreikan jälkiä siinä vaiheessa, kun valtionvelkaa pitäisi maksaa ilman kasvavaa taloutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti