perjantai 12. lokakuuta 2012

Pörssivero ei osu maaliinsa

Euromaat kaavailevat käyttöönotettavaksi 0,1 prosentin veroa jokaisesta osake- ja velkakirjakaupasta perittäväksi. Se on pieni prosentti miljardeilla keinotteleville, pörssimaailmaa keikuttaville. Sen sijaan se on suuri summa tavalliselle piensijoittajalle, jonka tuottoihin kaupankäyntikulut vaikuttavat huomattavasti.

Nina Bromström kirjoittaa Kauppalehdessä (12.10.2012), että Ranskassa elokuussa käyttöönotettu pääomavero on jo kuihduttanut pörssikauppaa Pariisin pörssissä 15 prosenttia sijoittajien siirtyessä muiden maiden pörsseihin. 

Esimerkiksi Nordnet varoittelee, että transaktiovero lankeaa maksettavaksi tavallisille suomalaisille piensijoittajille ja osakesäästäjille. Yksityishenkilön kaupankäyntikulut saattavat kohota jopa kaksinkertaisiksi veron myötä. 

Suomessa makuutetaan muutenkin suuria summia pankkitileillä. Kallis kaupankäynti ei ainakaan lisää houkutusta laittaa rahaa suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeisiin. Näin ei tueta kotimaista omistusta ja estetä osinkojen ja päätösvalla virtaamista Suomesta ulkomaille. Lopulta kaupankäynti Helsingin pörssissä saattaa kuihtua ja yhtiöt siirtyä ulkomaisiin pörsseihin, jos vero ei kosketa kaikkia.

Jyrki katainen taas on huolissaan siitä, että rahoitusalan työpaikat katoavat Suomesta pankkien mukana muihin maihin, jos naapurimaat eivät ole mukana verossa. 

Transaktiovero kuulostaa hienolta ja hyvältä asialta. Vaikuttaa siltä, että näin saadaan pörssikeinottelu kuriin ja maailmantalous takaisin radalleen. Ongelmana on kuitenkin, että kaikki muutkin joutuvat maksamaan veron kuin "pahat ja ahneet" keinottelijat. Lisäksi näillä on mahdollisuus siirtyä pois kalliimman kaupankäynnin maista toisin kuin useilla piensijoittajilla. Pörssivero ei siis osu maaliinsa, vaan rankaisee pahiten erityisesti tavallisia osakesäästäjiä, jotka ostavat osakkeita suhteellisen pienissä erissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti