keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Thaimaan tavat ja kulttuuri

Tampereen yliopistolla kurssilla "Introduction to Asia as a Business Area" vuonna 2011 luennoi Timo Jokinen, joka on ollut Kaakkois-Aasiassa liikemiehenä useita vuosia. Hänen luentonsa käsitteli pääosin Thaimaata. Tämä juttu on kirjoitettu hänen luentojensa ja omien kokemuksieni pohjalta.

Syöminen

Thaimaassa syödään käyttäen lusikkaa ja haarukkaa, mutta haarukaa ei koskaan laiteta suuhun. Lusikkaa pidetään oikeassa kädessä ja haarukka auttaa vasemmassa. Syödessä on muistettava käyttää oikeaa kättä. Jossain osissa on tavallista syödä käsin, erityisesti tahmeaa riisiä. Vain noodeleita syödessä käytetään puikkoja. Thaimaalaisten mielestä metelöinti syödessä on epäkohteliasta.

Ruumiinosat

Pää on puhtain ja tärkein kehonosa. Toisten ihmisten päätä ei saa koskettaa. Jopa parturissa parturi voi pyydellä anteeksi koskettaessaan päätäsi hiusten leikkuun aikana.

Kädet ovat myös tärkeitä. Tee asiat oikealla kädellä, jos mahdollista. Vasen käsi on likainen, koska sitä käytetään pyyhkimiseen vessassa asioidessa (wc-paperi on kohtalaisen uusi keksintö).

Anna ja ota molemmin käsin, se tarkoittaa kunnioitusta. Kun osoitat suuntaa, käytä koko kättä, ei vain yhtä sormea. Osoittelu voidaan tulkita aggressiivisuudeksi.

Älä ikinä osoita ketään kenkäsi pohjalla tai jalkapohjalla.

Kunnioitus

Kunnioita Thaimaan kuningasperhettä, ”royal familya”, äläkä koskaan puhu pahaa heistä. Muuten voit joutua pidätetyksi ja vankilaan. Thaimaassa on kuninkaan kuvia omien kokemuksieni mukaan lähes jokaisessa rakennuksessa seinillä. 

Thaimaan valuutta on baht. Käsittele seteleitä ja kolikoita kunnioittavasti, sillä kuninkaan kuva on molemmissa. Esimerkiksi, jos rahaa putoaa lattialle, varo astumasta sen päälle. Jalkapohjalla osoittaminen merkitsee suurta epäkunnioitusta.

Kuningasta myös kunnioitetaan esimerkiksi ennen elokuvan alkamista teattereissa nousemalla seisomaan ja kuuntelemalla musiikkikappale samalla, kun valkokankaalle heijastetaan kuvia kuninkaasta. Kun itse olin Thaimaassa, Bangkokin juna-asemalla myös kunnioitettiin kuningasta nousemalla seisomaan hänen kuvaansa kohti kääntyneinä musiikkia kuunnellen.

Thaimaan uskonto on buddhalaisuus, joten munkkeja kunnioitetaan. Buddhalle pyhitettyjä pieniä alttreita onkin jokapuolella, niin kaduilla kuin kodeissakin. Kulttuurissa myös vanhat ihmiset ovat arvossaan ja heitä kunnioitetaan, koska vanhuksissa on viisautta. 

Muita neuvoja bisnekseen

Korruptio on jokapäiväistä Thaimaassa. Pienillä lahjuksilla voi saada asiansa paremmin hoidettua, kuten monissa muissakin Kaakkois-Aasian maissa. Singapore on tästä täysi poikkeus ankaruutensa vuoksi.

Liiketoimintaa harjoitettaessa on tärkeää olla sonnustautunut pukuun, muuten thait eivät kunnioita sinua. Keilailu ja golf ovat tärkeitä, jos haluat luoda sosiaalisia verkostoja thaiden kanssa. Jokinen neuvoi kutsumaan haluamasi henkilön kanssasi golf-kierrokselle ja näin saat jutusteluaikaa hänen kanssaan.
Buddhalaisuus on tärkeä osa thaimaalaista kulttuuria.
Thaimaalaista ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti