torstai 6. joulukuuta 2012

Suomi - erinomainen asuinpaikka

Vuosi sitten olin Bangkokissa Suomen itsenäisyyspäivänä. Vietin Kaakkois-Aasiassa yhteensä seitsemän kuukautta. Kaukana piti käydä, jotta näkee paremmin lähelle. 

Reissun jälkeen on taas arvostanut asioita, jotka Suomessa ovat loistavasti. Meillä on sosiaaliturva, josta ei monissa maissa osata edes haaveilla. Suomessa köyhimmätkin kuuluvat maailman mittakaavassa rikkaimpien joukkoon. Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi siinä vaiheessa, kun ei ole varaa ostaa uusinta Nokian puhelinta, vaan joutuu tyytymään edullisempaan malliin. Samaan aikaan joku tonkii jossain jätteitä, jotta saisi edes jotain syötävää.

Koulutus on Suomessa maksutonta. Täällä me emme ymmärrä, että asia ei ole näin edes useimmissa rikkaissa länsivaltioissa. Samoin kouluruoka on maksutonta koululaisille. Korkea-asteella siitä joutuu muutaman euron maksamaan, mutta valtio tukee tätäkin nautintoa.

Suomessa asiat toimivat. Infrastruktuuri on huipputasoa verrattuna moniin maihin, vaikkapa Laosin maaseutuun. Julkinen liikenne on kohtalaisen tehokkaasti järjestetty. Esimerkiksi Kambodzan pääkaupungissa, 1,5 miljoonan asukkaan Phnom Penhissä ei ole lainkaan julkista liikennettä. 

Byrokratia on Suomessa erittäin alhainen verrattuna Malesiaan, jossa jo pelkkä kursseille ilmoittautuminen maksoi vaivan hakea useampia eri nimikirjoituksia ja leimoja kurssi-ilmoittautumislomakkeeseen. Korruption määrää tutkittaessakin me olemme valiojoukkoa. Suomessa et pääse liikennepoliisin kynsistä maksamalla paria vaivaista kymppiä kuten esimerkiksi Malesiassa, jossa voit huoletta ajaa humalassa tai ylinopeutta.

Suomi on turvallinen valtio. Yli 60 vuotta olemme saaneet elää rauhassa ilman sotia. Toista se on vaikka Vietnamissa, jossa vielä vajaat 40 vuotta sitten sodittiin, ja edelleen saa pelätä astuvansa miinaan. Siellä sotien aikana kylvetyt myrkyt vaikuttavat tänäkin päivänä syntyviin lapsiin.

Kaiken valittamisen ja epäkohtien etsimisen lomassa on hyvä pysähtyä edes joskus miettimään, kuinka hyvin asiat ovatkaan. Näiden mietteiden siivittäminä tahdon kiittää niitä, jotka ovat Suomen itsenäisyyden säilyttäneet ja maan rakentaneet tuhkasta. Hyvää syntymäpäivää, Suomi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti