lauantai 5. lokakuuta 2013

Kiinnostavia yrityksiä, osa 2: Metso

Juttusarjassa kiinnostavista yrityksistä esittelen lyhyesti yhtiöitä, joissa haluaisin työskennellä tai jotka ovat muuten mielenkiintoisia tai ajankohtaisia.

Metsosta tekee mielenkiintoisen yhtiön se, että se on kansainvälinen yritys, mutta sillä on toimintaa myös Tampereella. Metso esimerkiksi osti tamperelaisen perinteikkään listayhtiö Tamfeltin vuonna 2009. Tällä hetkellä työskentelymahdollisuuden saaminen Metsosta vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, sillä yhtiöllä päättyivät juuri yt-neuvottelut, joiden johdosta se vähentää 660 työpaikkaa. Metson osakkeen suositukset ovat laskeneet kaivosalan huonon tilanteen takia.

Seuraavat tiedot löytyvät Metson www-sivuilta:

”Metso on kansainvälinen teknologia- ja palvelutoimittaja prosessiteollisuuden asiakkailleen kaivos-, maarakennus-, massa ja paperi-, voimantuotanto- sekä öljy- ja kaasualalla. Metson 30 000 osaajaa yli 50 maassa edistävät asiakkaidemme kannattavuutta ja kestävää kehitystä ympäri maailman.”

Metso syntyi, kun Valmet ja Rauma yhdistyivät 1.7.1999. Valmet oli paperi- ja kartonkikonevalmistaja ja Rauman toiminta keskittyi kuituteknologiaan, kivenmurskaukseen ja virtauksensäätöratkaisuihin. Sulautumisen seurauksena syntyi maailmanlaajuinen prosessiteollisuutta palveleva laitetoimittaja. Nyt Metso on jakautumassa, jolloin Valmet eriytetään omaksi listayhtiökseen.

Vuonna 2011 Metso-konsernin liikevaihto oli 6 646 miljoonaa euroa. KONEen tapaan Metsollakin palveluliiketoiminnan merkitys on kasvussa, mikä auttaa tasaamaan taloudellisten suhtanteiden aiheuttamaa tulosvaihtelua. Nykyisin jo 45 prosenttia Metson liikevaihdosta muodostuu palveluliiketoiminnasta.

Liiketoiminta on organisoitu kolmeen segmenttiin: Kaivos ja maarakennus, Automaatio sekä Massa, paperi ja voimantuotanto.

Strategisena tavoitteena Metsolla on pitkällä aikavälillä kestävä, kannattava kasvu. Lyhyellä aikavälillä yhtiö keskittyy kilpailukykymme ja kassavirran parantamiseen ja kannattavuuden turvaamiseen, johon myös edellä mainitut yt-neuvottelut liittyvät.

Metso kertoo olevansa aidosti globaali eli yhtiöllä on suunnittelua, tuotantoa, hankintaa, palveluliiketoimintaa, myyntiä ja muuta toimintaa yli 300 yksikössä yli 50 maassa. Yhtiö työllistää maailmanlaajuisesti noin 30 000 osaajaa, ja asiakkaita löytyy yli 100 maassa.

Metsolla on kolme raportointisegmenttiä:
-    Kaivos ja maarakennus, joka koostuu Mineraalien käsittelyjärjestelmät-, Murskaus- ja seulontalaitteet- sekä Palvelut-liiketoimintalinjoista,
-    Automaatio, joka koostuu Prosessiautomaatiojärjestelmät-, Virtauksensäätöratkaisut- ja Palvelut-liiketoimintalinjoista sekä
-    Massa, paperi ja voimantuotanto, joka koostuu Paperit-, Kuidut-, Voimantuotanto- ja Palvelut-liiketoimintalinjoista.

Metson päämääränä on saavuttaa johtava asema teknologia- ja palvelutoimittajana kaikissa liiketoiminnoissaan.Visio, missio, arvot ja johtamisperiaatteet luovat yhteisen perustan eri liiketoimintojen johtamiselle.

Missio on auttaa asiakkaita jalostamaan luonnonvaroja ja kierrättämään materiaaleja kestävällä tavalla arvokkaiksi tuotteiksi.

Missio yhdessä arvojen ja toimintaperiaatteiden kanssa muodostaa perustan visiolle, joka on ”Yhteistyöllä ykköseksi”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti