keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Henri Elo - Löydä helmet, vältä kuplatHenri Elo on Kauppalehden analyysiyksikön, Balance Consultingin, yritys- ja pörssianalyytikko. Hänen kirjansa Löydä helmet, vältä kuplat - Tie tuottavaan osakesijoittamiseen on kirja aktiivista osakepoimintaa harrastaville piensijoittajille.

Piensijoittajille suunnattuja kirjoja on paljon. Tämä kirja voi silti olla yksi niistä perusteoksista, joita osakesijoittamista aloitteleva tai jo pidemmälle ehtinyt voisi lukea.

Elon kirjan selailtavuus on hyvä johtuen erilaisista tiivistelmistä, joita löytyy lähes jokaiselta sivulta. Ulkoasu on silti hieman tylsän oppikirjamainen ja väritön.

Kirja johdattelee lukijansa ottamaan selvää osakkeen takana olevasta yhtiöstä antamalla ohjeita piensijoittajan tilinpäätösanalyysiin. Kirja sisältää paljon käytännön mielenkiintoisia esimerkkejä mm. Soneran yrityskaupoista ja Stora Enson alaskirjauksista. Kirjassa opastetaan, miten yritysten tasetta tulisi analysoida. Esimerkiksi mainitaan liikearvon käsittelystä IFRS:n mukaisessa raportoinnissa. Laskentatoimea ymmärtämättömälle kirjan anti voi taseen analysoinnin osalta olla hieman haastava.

Luonnollisesti Elo esittää kirjassaan osakkeiden analysoinnin avuksi tärkeimmät tunnusluvut, kuten P/E-luvun, P/B-luvun ja EV/EBIT-luvun (enterprice value / earnings before interests and taxes), joka siis tarkoittaa yhtiön velattoman arvon jakamista liiketuloksella. Tämä osio on sijoituskirjallisuuden perustavaraa, mutta Elo höystää sitä esimerkein.

Elon neuvona on koota kymmentä eri osaketta sisältävä salkku, sillä sen seuraaminen on harrastajasijoittajalle mahdollista kohtuullisella ajankäytöllä ja turha kaupankäynti vähenee. Laajempaa hajautusta Elo ei suosittele, sillä hänen mukaansa tällainen salkku tarjoaa mahdollisuuden lyhyen aikavälin ylituottoon, jos onni on myöden.

Valittavien yhtiöiden on oltava voittoa tekeviä ja eri toimialoilta, lisäksi osalla on oltava liiketoimintaa Euroopan ulkopuolella. Joukkoon pitäisi heittää myös muutama pieni tai keskisuuri kasvuyhtiö. Salkun keskimääräisen P/E-luvun pitäisi pysyä 10 - 20 tasolla ja osinkotuoton olla kolme prosenttia salkun arvosta. Elo lupailee, että salkun arvo on yli 3-kertaistunut 10 vuoden kuluttua, jos historiallinen 12 prosentin keskituotto toteutuu.

Elon kirja on selkeä ja antaa hyviä vinkkejä suoraan osakkeisiin sijoittaville piensijoittajille. Selkeät toimi näin -ohjeet ovat ehkä hyvästä, mutta toisaalta niissä piilee vaara, että aloitteleva sijoittaja erehtyy unohtamaan riskit ja pitää luvattuja tuottoja varmoina. Kirja ylläpitää illuusiota osapoiminnan ja ajoittamisen helppoudesta ja ylituottojen mahdollisuudesta.

Muutamia kirjan tärkeitä pointteja sijoittajalle:

- Kurssit nousevat pitkässä juoksussa, vaikka pitkiä laskukausia mahtuu väliin.

- Yrityskaupassa syntyvä liikearvo ei ole huono asia, vaan luonnollinen seuraus, jos ostetaan elinvoimainen yritys.

- Osake antaa todennäköisesti vähintään noin 10 prosentin tuoton vuosittain, jos yhtiö kykenee kerryttämään osakekohtaista tulosta osakkeesta maksetun hinnan verran seuraavien kymmenen vuoden aikana. 

- Korkea P/E voi johtua joko siitä, että yhtiö on heikossa tuloskunnossa tai siitä, että se on nousujohteisella tulosuralla.

- Rahoitustieteessä vallitsee konsensus, että yrityksen arvo perustuu tulevaisuuden tuottoihin.  

- Kiinnitä huomiota myös osakekohtaisen tuloksen kehitykseen.

- Sijoitusrahasto on hyvä ensiaskel sijoittamisen maailmaan.

- Kustannustietoiselle hajautukselle toimivin vaihtoehto on joko indeksirahasto tai ETF.

- Kalleinta on rahastojen kierrättäminen.

- Jos sijoitat osta-ja-pidä -menetelmää käyttäen, suosi voitollisia hyvän markkina-aseman yhtiöitä.
 

-  
Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään? Jukka Oksaharju ja Karo Hämäläinen ovat kirjoittaneet yhdessä sijoituskirjan nimeltä Sijoita kuin guru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti