lauantai 14. kesäkuuta 2014

Marko Erola - Paras sijoitus, itsepuolustusopas sijoittajille”Yksittäinen osake voi tuottaa vuodessa melkein mitä hyvänsä” on Marko Erolan sijoituskirjan lähtökohta. Osakekurssit voivat siis vaihdella suurestikin lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä tuotot ovat lähes varmat. Tämä on helppo unohtaa, sillä lyhyellä aikavälillä huomaamme vain kurssien heilunnan.

Erolan tavoitteena on kertoa kirjassaan, miten sijoitetaan kustannustehokkaasti ja tuottoisasti sekä huomioidaan sijoittamiseen liittyvät riskit.

Yksinkertaisuudessaan edellä mainittu tehdään sijoittamalla passiivisesti hallinnoituihin rahastoihin. Erola kyseenalaistaa kirjassaan osakepoimimisen taidon.

Tavalliset sijoitusrahastot eivät ole paras tapa sijoittaa, sillä salkunhoitajien ammattitaitoon ei ole luottaminen, ja kulut ovat kohtalokkaita pitkän aikavälin sijoittamista ajatellen. Aktiivinen sijoittaminen ei Erolan mukaan onnistu edes ammattilaisilta.

Koska me sijoittajat joko synnymme tai opimme huonoiksi sijoittajiksi, ovat passiiviset indeksirahastot parempi vaihtoehto kuin suorat osakesijoitukset.

Kirjan mukaan paras sijoitus on siis hermoja säästävää sekä tuottavaa toimintaa. Tärkeintä on ymmärtää oma riskinsietokykynsä ja valita sopivat indeksirahastot.

Erola uskoo siis tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin. Hänen mukaansa sijoittajan on sijoitettava passiivisiin, kuluiltaan edullisiin indeksirahastoihin pitkällä aikavälillä. Osakepoiminta ja aktiivisuus eivät kannata. Ne vain lisäävät kuluja, eivät tuottoja.

Kirjan mukaan tärkeintä on tunnistaa riskinsietokykynsä ja laatia sijoitussuunnitelma sen mukaan. Hajauttaminen on tärkeää! Näiden jälkeen voit rentoutua. 

Erolan kaavan seuraaminen ei siis vaadi osakemarkkinoiden seuraamista ja yhtiöiden analysoimista. Se säästää aikaa ja rahaa, ja sopii siksi myös aloittelijoille. 

Erolan kirjaa voi siis suositella luettavaksi ensimmäiseksi sijoituskirjaksi. Se on myös hyvä muistinvirkistys pitkään markkinoilla toimineille sijoittajille, myös aktiivista kaupankäyntiä harrastaville.

Tärkeimpiä huomioita kirjasta:

Sijoittajat uskovat saavansa parhaan tuoton, kun luottavat ammattilaisiin.

Aktiivisiin rahastoihin sijoittaminen on kuin uhkapeliä, sillä ne voittavat vertailuindeksinsä vain sattumalta.

Kuluilla on suuri merkitys pitkän aikavälin sijoituksissa (Tarkkaile rahastojen piilokuluja!).

Kymmeniä osakkeita sisältävä rahastosalkku ei ole näkemys, vaan pikemminkin piiloindeksointia. Siitä ei kannata maksaa.

Hinnoitteluvirheiden etsiminen ei kannata. Markkinoiden tehokkuuteen kannattaa uskoa.

Eniten kauppaa käyvät sijoittajat saavat huonointa tuottoa.

Ajoittaminen ei ole olennaista, vaan sijoitushorisontin pituus.

Analyytikko ei ole sijoitusneuvoja.

Hajautus on ainoa ilmainen lounas.

Sijoittaja voi vaikuttaa vain kuluihin, hajautukseen ja allokaatioon.

Pitkän ajan indeksisijoittajana mahdollisuutesi vaurastua ja olla tyytyväinen sijoituksiisi ovat erinomaiset.

Säästä rahastoihin 0 euron osto- ja myyntikuluilla

4 kommenttia:

 1. http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2013/01/pelkkia-kysymyksia.html

  VastaaPoista
 2. Mutta kuka tietää onko Marko Erola "voittava"sijoittaja,nämähän ovat vain hänen näkemyksensä!!??

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Kinski, ajatuksistasi. Miksi on aina hyvä kysymys...

  Anonyymi: Erola ymmärtääkseni ainakin väittää tekevänsä kuten opettaa.

  VastaaPoista
 4. Mielestäni erolan paras sijoitus on erinomainen kirja meille ns.tavissijottajille.Hyviä neuvoja ja ohjeita.Avasi ainakin minun silmäni huomaamaan että mikä on sijoittamisen idea.Noudatan ainakin itse erolan neuvoja ja ihan hyvin on mennyt.

  VastaaPoista