lauantai 27. syyskuuta 2014

Uutiskommentti: PS-tilien suosio romahti


”Verotuetun eläkesäästämisen suosio romahti” Aamulehti 28.9.2014

PS-tilit ovat olleet floppi. Niiden suosio on ollut vähäinen ja laskee entisestään, kun eläkeuudistus huonontaa ehtoja ikärajan noustessa.

PS-tilin ongelmia omasta näkökulmastani on, että sijoituksen altistuvat veroriskille. Koskaan ei tiedä tulevasta, millaisella veroprosentilla tulevat tuotot verotetaan niitä nostaessa.

Toiseksi ei tiedä, milloin rahat saa käyttöönsä. Lait ovat muuttuneet ja voivat muuttua jatkossakin. Lisäksi rahoja ei voi nostaa kerralla, vaan vuosien kuluessa. Jos satunkin tarvitsemaan tai haluamaan rahani aikaisemmin, se ei ole mahdollista.

PS-tilin ongelma on lisäksi se, että nuoria ei kiinnosta alkaa eläkesäästäjäksi. PS-tili tuo mielestäni tarpeetonta sääntelyä ja byrokratiaa, vaikka tarkoitukset ovat hyvät. Parempi vaihtoehto onkin säästää ilman PS-tiliä aivan normaalisti esimerkiksi rahastoihin, osakkeisiin, korkoinstrumentteihin ja muihin kohteisiin. Näin rahasi ovat käytössäsi milloin vain.

Valtio voisi keksiä säästämisen tueksi toimivampia helpotuksia. Nettopalkasta säästetystä summasta on jo kertaalleen verot maksettu. Miksi säästetyn summan sijoittamisesta saaduista tuotoista maksetaan jälleen veroja? Suomessa ei ole vaaraa, että säästäväinen ihminen voisi sijoittamalla rikastua.
Avaa maksuton osake- ja rahastosalkku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti