keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Uutiskommentti Suomen sosiaaliturvasta ja ay-liikkeestä

Sunnuntain Aamulehdessä 28.9.2014 oli parikin juttua, joissa toistui sama sanoma: Ay-liikkeellä on liikaa valtaa ja sosiaaliturvan pitäisi olla vastikkeellista.

Ensimmäinen kirjoitus oli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen kynästä. Hänen mukaansa työttömyyttä pitäisi alentaa uudistamalla sosiaaliturvaa. Hyvän perusturvan takaamiseksi Tanskan malli olisi hänen mukaansa paras vaihtoehto. Tässä mallissa sosiaaliturva olisi ehdollinen, jolloin se kannustaisi ottamaan vastaan heikkojakin työtarjouksia.

Aktivointitoimet eivät ole aina työttömän mielestä mielekkäitä, vaan niiden tarkoituksena on muodostaa pelote. Työttömän vapaa-aikaa häiritsemällä tehdään työttömyydestä epämukavampi olotila. Tämä hillitsisi työttömien ja ammattiliittojen halua palkankorotuksiin ja muihin etuihin, jotka vähentävät työnantajien halua palkata ihmisiä.

Vartiaisen mukaan Tanskan malli on arvodilemmoistaan huolimatta realistisin. Työvoimapolitiikan tulee hyödyttää työttömiä ja yhteiskuntaa.

Toinen juttu on Iiro Viinasen haastattelu, jossa hän suomii ay-liikettä. Se pitää edelleen liikaa kiinni saavutetuista eduista, jolloin talous ei jousta ja kilpailukyky murenee.

Viinasen mukaan työ on kilpailijamaissa halvempaa, ja siksi työpaikat katoavat Suomesta. Viinanen esittää sisäistä devalvaatiota.

Viinanen vaatii myös työttömyysturvaan muutoksia. Työttömyysturvan olisi oltava lyhempi, jotta se kannustaisi ottamaan vastaan työtä kuin työtä.

Suomen poliitikoille tulee joka puolelta viestiä, että jotain olisi tehtävä. Mitään ei silti oikeasti näytä tapahtuvan. On sote-sekoilua ja eläkeuudistusta, mutta mitään oikeasti ratkaisevaa ei tehdä. Vaalien läheisyys tuntuu. Äänisaalis on tärkeämpi kuin tehdä raskaita päätöksiä, jotka heikentäisivät joidenkin ihmisryhmien asemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti